Akca Lojistik: Lojistik sektörü çok güçlü potansiyele sahip

0
559

Yurt içi lojistikte iş ortaklarına yenilikçi ve kişiselleştirilmiş çözümler sunan Akca Lojistik, 2024 yılında kapasitesini artırarak hizmet ağını genişletmeyi,  istihdam ve teknoloji yatırımlarıyla sektörün iş gücü kalitesini yükseltmeyi hedefliyor.

Gıda, perakende, endüstriyel alanlar, kırtasiye, inşaat, elektrik elektronik malzemesi gibi farklı sektörlerdeki iş ortaklarına yaklaşık 20 yıldır yenilikçi ve kişiselleştirilmiş çözümler sunan Akca Lojistik, 2024 yılında yeni yatırımlar yaparak Türkiye’deki ağını genişletmeyi hedefliyor. Geride bıraktığımız yılı değerlendiren Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, “2023 yılı maalesef deprem felaketiyle başladı. Akabinde girdiğimiz seçim süreci ve seçim sonrası alınan ekonomik tedbirler piyasalar açısından 2023’ün zor bir yıl olmasına sebebiyet verdi. Lojistik sektörü açısından bakacak olursak sektörümüz genel ekonomik büyümenin önünde bir trend çizmeye devam etti. Biz de Akca Lojistik olarak 2023’ü başarıyla kapattık.” dedi.

Türkiye içinde birçok farklı sektöre depolama, nakliye ve mikro dağıtım hizmetleri verdiklerini belirten Enes Akça, “Gıda ve perakende lojistiğini çok önemli görüyoruz. Türkiye’de gıda lojistiğinde iklimlendirilmiş alanlara ve iklimlendirilmiş taşımaya fazlasıyla ihtiyaç var. Burada büyük bir arz eksikliği mevcut. Hijyen koşullarının sağlanması, soğuk zincirin bozulmadan gıdanın son kullanıcıya ulaşması kritik önemde. Bunun için biz 2023 yılında depolama kapasitesi adına bir yatırım yaptık. 2023 yılında soğuk depomuzu, iklimlendirilmiş alanlarımızı arttırmaya yönelik bir çalışma başlattık. Bunun dışında portföyümüze yeni sektörlerden yeni müşteriler ekledik.” değerlendirmesini yaptı.

Rekabette farklılaşmak ve lojistik sektörüne özel dijital çözümler üretmek amacıyla Akca Teknoloji’yi kurduklarını söyleyen Enes Akça, tüm sektörlerde olduğu gibi yazılımın depolama ve nakliye tarafında takip, izlenebilirlik, raporlama gibi önemli konularda büyük kolaylıklar sağladığını, farklı sektörlerle çalıştıkları için teknoloji yatırımının gelişime büyük katkı sağladığını vurguladı.

Farklı bir ülkede iş yapmak için fırsatları değerlendiriyoruz

Lojistik sektörünün ticaretin bir parçası, olmazsa olmazı olduğunu hatırlatan Akça, tamamlayıcı bir hizmet sundukları için genel ekonomik beklentiler paralelinde lojistiğin ticari gidişten çok etkilenen bir alan olduğunu belirtti.

Akca Lojistik olarak yurt içinde faaliyet gösterdiklerini ancak gelecek planları içerisinde başka bir ülkede benzer lojistik modeliyle hizmet sunmaya yönelik fırsatları değerlendirdiklerini söyleyen Enes Akça, 2024 yılı hedeflerine ilişkin şunları aktardı: Türkiye genelinde onu aşkın ilde otuzu aşkın depomuz mevcut. Ticaretin daha yoğun olduğu İstanbul ve Marmara bölgesi yoğunluklu çalışıyoruz ancak Akdeniz Bölgesi’nde Adana’da, İç Anadolu’da Karaman’da, İzmir’de, Diyarbakır’da, Afyon’da, Bursa’da ve farklı pek çok yerde operasyonumuz mevcut. 2.000’e yakın çalışanımızla 350.000m2 kapalı alanda depolama kısmında faaliyet gösteriyoruz. Nakliye tarafında ise Türkiye’nin her yerinden günlük 500’ün üzerinde araç sevkiyatımız var. Ürünleri ihtiyaç sahiplerine son kullanıcılara ulaştırmaya çalışıyoruz. 2024 yılında müşterilerimizin maliyet odaklı yaklaşımının daha da güçlenmesini öngörüyoruz. Biz hem yeni yatırımlarla depo sayımızı arttırmayı, müşteri portföyümüzü genişletmeyi, hem de istihdam ve teknoloji tarafında daha güçlenmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz lojistik denilince akla gelen ilk 3 firmadan biri olmak.”

Gençlerin ilgisini çekmek için üniversitelerle iş birliği yapıyoruz

Geçtiğimiz günlerde şirket çalışanlarının katıldığı 2023 yılı değerlendirme toplantısının oldukça yararlı geçtiğini ifade eden Enes Akça, “Global İş Dünyasında Sıradışı Bir Lider başlıklı oturumda Süreyya Ciliv, çok kıymetli tecrübelerini aktararak hepimize ilham verdi. Bu toplantıda tüm çalışma arkadaşlarımızla birlikte 2023’te neler yaptığımıza, 2024 yılı hedeflerimize hep birlikte bakma fırsatımız oldu. Her yıl gerçekleştirdiğimiz vizyon toplantılarının şirketimizin gelişimi açısından katma değeri çok yüksek.” dedi.

Ülkemizde yetişmiş insan kaynağının lojistik sektöründe istihdamı konusunda daha çok adım atılması gerektiğini söyleyen Akça, “Şu anda lojistik sektöründe 1 milyona aşkın insan çalışıyor. Üniversite mezunu, yabancı dil bilen kişi sayısı çok düşük oranlarda. Lojistik eğitimi almış arkadaşlarımızın sayısı daha da az. Biz sektörümüzün gelişimini insan kaynağı açısından da çok önemsiyoruz ve o tarafa da dikeyde yatırım yapmanın gerekliliğine inanıyoruz. 2023 yılında üniversitelerle bazı çalışmalar başlattık, bunlara 2024’te de devam edeceğiz. Bu alanda çalışmaların yapılması gerektiği inancıyla gençlerimizin dikkatini sektörümüze biraz daha çekmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye çok önemli avantajlara sahip

Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, Türkiye’de lojistik sektörünün genel ekonomik büyümenin önünde giden, güçlü bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekerek sektörün yılı 40 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını hatırlattı. Akça, “Toplamda 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip olan sektörümüz, dünyada 11., Avrupa’da 5. sırada bulunuyor. Ülkemizin coğrafi avantajları iyi kullanılırsa lojistik sektörü özellikle uluslararası alanda en az turizm kadar yüksek döviz kaynağı üretebilir. Tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması projesinin en önemli bileşenlerinden birini oluşturan Orta Koridor’da yer almak Türkiye için önemli stratejik adımlardan biri olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz